Biografia

Takamäki kiinnostui saksofoninsoitosta 16-vuotiaana kuultuaan Jan Garbarek–Edward Vesala–Arild Andersen -trioa Tapiolan discossa vuonna 1972. Hän hakeutui opiskelemaan Oulunkylän Pop- ja Jazz-opistoon syksyllä 1972. Takamäen tärkein opettaja oli Juhani "Junnu" Aaltonen vuosina 1975–1977. Tuo vaihe oli Takamäen elämässä käänteentekevä. Ajanjakso avasi suunnan hänen henkilökohtaiselle soundilleen ja kokonaisvaltaiselle näkemykselleen.

Takamäki on ollut mukana useissa jazz- ja rockyhtyeissä ja soittanut lukuisien artistien levyillä. Terapia -trio (Jone Takamäki-puhaltimet, Samppa Salmi-rummut, Make Lievonen-basso ja piano) vuonna 1977-78 aloitti täysin omanlaisensa suunnan. Trion omintakeinen, rajoja rikkova ilmaisu teki keikoista unohtumattomia elämyksiä. Keikat olivat usein loppuunmyytyjä.

1980-luvun alussa Johanna-levymerkiltä ilmestyi Jone Takamäen kaksi sooloalbumia: ensimmäinen hänen omalla nimellään ja toinen Jone Takamäki Triona, jossa soittivat myös Samppa Salmi ja Antti Hytti. Jaakko Tahkolahti luonnehti jo tuolloin hänen soittoaan teknisesti taitavaksi, mutta samalla raivokkaaksi, tunnepohjaiseksi ja herkäksi.

1980-luvun alussa Takamäki soitti myös kokeellisessa free jazz -yhtyeessä Roommushklahn, jonka jäseniä olivat Raoul Björkenheim, Antti Hytti, Jarmo Savolainen ja Tom Nekljudow. Yhtye tuli tunnetuksi intensiivisistä live-esiintymisistään. Vuonna 2023 julkaistiin Svart Recordsin toimesta arkistotallenteisiin perustuva albumi Roommushklahn. Tämä julkaisu tarjoaa ainutlaatuisen katsauksen yhtyeen energiseen ja kokeelliseen soundiin.

Jazzkokoonpanoista Takamäki on ollut mukana soittajana muun muassa Suhkan Uhkassa, Edward Vesalan Sound and Furyssa, Raoul Björkenheimin Krakataussa. Takamäki oli Krakatau:ssa sen huippuvuosina 1991-1996, jolloin yhtye teki kaksi Euroopankiertuetta ja kaksi ylistettyä albumia ECM:lle; Volition (1992) ja Matinale (1994).

Vuonna 1997 perustettu Otná Eahket-yhtye (yhdessä Antti Hytin, Tom Nekljudowin ja Timo Hietalan kanssa) oli Takamäen merkittävimpiä yhtyeitä 90-luvun lopusta vuoteen 2003, kuten myös MA-A trio 2000-luvulla eri kokoonpanoineen. Takamäen muita kiinnostavia musiikillisia projekteja ovat olleet duo rumpali Markku Ounaskarin, sekä USVA-trio kitaristi Lauri Hyvärisen ja lyömäsoitintaiteilija Naoto Yamagishin kanssa. USVA oli kiertueella sekä Japanissa, että Suomessa vuonna 2016. Takamäellä oli myös duo-kiertue Yamagishin kanssa Japanissa vuonna 2017.

Vuodesta 2006 vuoteen 2017 Takamäki keskittyi erityisesti soolokonsertteihin ja japanilaisten shakuhachi- ja hocchiku-huilujen soittamiseen. Hän opiskeli Hocchikua Japanissa Atsuya Okudan oppilaana 2006-2010 ja Shakuhachia Gunnar Linderin oppilaana Tukholmassa ja Suomessa 2006-2011.

Vuodesta 2005 lähtien Takamäki työskenteli myös aktiivisesti teatterikentällä näyttelijänä (2012 asti) sekä musiikin- ja äänisuunnittelun parissa. Takamäki opetti ääni-ilmaisua Teatterikorkeakoulun valo-ja äänisuunnittelun laitoksella vuosina 1990- 2018. Takamäki sai vuoden 2010 Säde-palkinnon äänisuunnittelutyöstään esitykseen Woyzeck. Palkinto jaettiin teatterialan Thalia-gaalassa 2011. Takamäen kaksoisrooli näyttelijänä ja äänisuunnittelijana Woyzeckissä sai huomiota erityisen tarkasta äänisuunnittelustaan, jossa ääni, liike ja puhe sulautuivat saumattomasti yhteen. 

Takamäki on säveltänyt myös elokuvamusiikkia (muun muassa Urpo ja Turpo -lasten animaatioihin Antti Hytin kanssa) sekä näytellyt muun muassa Anssi Mänttäriin ja Renny Harlinin elokuvissa.

Jone Takamäki on toiminut äänikirjojen lukijana vuodesta 2019 lähtien. Hän on lukenut yli 70 äänikirjaa eri genreistä, mukaan lukien klassikoita, elämäkertoja, historiallisia romaaneja ja lasten- sekä nuortenkirjallisuutta. Takamäen ääntä on kuultavissa suosituissa äänikirjapalveluissa, kuten Storytelissä, Nextoryssa ja BookBeatissa.

Jone Takamäen avopuoliso vuodesta 1999 lähtien on media- ja valotaiteilija Mia Erlin. Heillä on kaksi yhteistä lasta. Jone Takamäellä on kaksi aikuista lasta myös edellisestä avioliitosta Mira Kivilän kanssa.

Hanoi Rocks -muusikkona tunnetuksi tullut Sam Yaffa (oik. Sami Takamäki) on Jone Takamäen veli.

Jone Takamäelle myönnettiin taiteilijaeläke vuonna 2019.

Photo by Dawid Laskowski
Photo by Dawid Laskowski
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita